2013. január 18., péntek

Helytörténeti könyvek és komolyzene a Magyar Kultúra Napján


A Magyar Kultúra Napja alkalmából, Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és könyvtárunk szervezésében  könyvbemutatókra és koncertre kerül sor intézményünk Gábor Áron termében 2013. január 22-én, kedden 17 órától.


A rendezvényen bemutatják a Székelyföld települései című könyvsorozat első két kötetét: a Háromszék honismereti bibliográfiája (1844-2012) és a Zabola monográfiája című könyveket, valamint a Nagyjaink 2013 című kiadványt, a régiónkhoz kötődő jeles személyiségeket közelképbe hozó sorozat ötödik kötetét.

Az esemény zenei hangulatát a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum vonósnégyese biztosítja. Műsoron: Haydn-, Mozart- és Bach-művek. Az együttes tagjai: Barabás Dorottya - hegedű, Dobra Ferenc - hegedű, Kovács Arnold - nagybőgő, Lőfi Gellért - vezető tanár, brácsa.Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Sajtóvisszhang:
Merítsünk e kiapadhatatlan forrásból (A magyar kultúra napja)
A magyar kultúrát ünnepeltük (Némely jeles elődünkről szégyenletesen keveset tudunk)

Hármas könyvbemutató a Magyar Kultúra Napján

(...) Sepsiszentgyörgyön a Székelyföld települései könyvsorozat első köteteit, valamint a Nagyjaink sorozat ötödik kötetét mutatták be.

A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében tartott rendezvény nyitóakkordjaként több mint száz ember énekelte együtt a magyar himnuszt. Az eseményen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke ünnepi köszöntőjében beszámolt a Székelyföld települései sorozat mögött álló elképzelésről is: „Tíz éve foglalkoztat a gondolat, hogy olyan kiadványok szülessenek, amelyek tudományos igénnyel, monografikus mélységgel mutassák be Háromszék településeit. Tíz éves álom teljesült be azzal, hogy Sepsiszéki Nagy Balázs és Tóth Szabolcs helytörténészek jelezték, több olyan munka is készül, amely Háromszék településeit mutatná be. Hiszem, hogy kulturális és tudományos háttérünk, művészeti életünk nélkül sokkal kevesebbek lennénk. Saját szülőföldünkön csak akkor van jövőnk, ha ismerjük történelmünket, kultúránkat.”

A Székelyföld települései sorozat első kötete a Háromszék honismereti bibliográfiája (1844-2012) címet viseli, a régió mezőgazdasági, építészeti, néprajzi stb. jellegű szokásainak és számos egyéb életterületről származó feljegyzéseknek a gyűjteménye, amelyet javarészt Jakab Albert Zsolt gyűjtött össze az 1844 és 2002 közötti korszakból. Ezeket a feljegyzéseket Kinda István néprajzkutató egészítette ki az elmúlt tíz évből származó információkkal. A második kiadvány, amelyet Pozsony Ferenc néprajzkutató készített, a Zabola címet viselő monográfia, amely részleteibe menően ismerteti a települést. (...)

A Magyar Kultúra Napjához méltó koncertet adott a Plugor Sándor Művészeti Líceum vonósnégyese is: a zenészek Bartók Béla művei mellett Bach, Mozart és Haydn műveiből is játszottak. (Kovászna Megye Tanácsa - Sajtóiroda)
(Fotó: Vargyasi Levente)

Videó a Székelyhon portálon:


Nincsenek megjegyzések: